Ugrás az oldal tartalmára
Mindent a hajról tricovel banner

A hajról bővebben

Olvasd el, amit a hajról tudni érdemes!


A sokszínű haj

Hajunknak több szerepben is helyt kell állnia életünk során, hiszen nemcsak fejbőrünket kell megvédenie a hidegtől, a melegtől, és az időjárás viszontagságaitól, hanem esztétikai értéke is egyre fontosabb. Hajunk nemcsak ápoltságunkat jelzi, de egészségi állapotunkról, és a hangulatunkról is sokat elárul. Az, hogy reggel milyennek látjuk magunkat a tükörben, és milyennek látnak minket mások a nap során, a hajunkon is múlik.

Hajunk, az örökségünk?

Fontos tudnunk, hogy hajunk minőségét alapvetően szüleinktől örököljük, az eredeti hajszín, a hajformánk, azaz hogy egyenes, hullámos vagy göndör fürtökkel látjuk meg a napvilágot, a génjeink határozzák meg, de a környezeti tényezők és a táplálkozás is jelentősen befolyásolják hajunk állapotát.

A haj a számok tükrében

Átlagosan elmondható, hogy nagyjából 100.000 hajszálunk van, de a hajszálaink mennyisége nagyban függ hajszínünktől is. Míg a szőkéknek átlagban akár 150.000 hajszál is juthat, a vörös hajúaknak 90.000, a sötétebb barnák és feketék 60.000 hajszállal kezdhetik fiatal korukat. Az évek során ebből a mennyiségből veszítünk, naponta általában 80-100 hajszálunk hullik ki, melyeket újonnan nőtt hajszálak helyettesítenek. Egy hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő.

Számít a hajszín?

Hajszínünkön nemcsak az múlik mennyi hajunk lesz, de a hajszálaink vastagsága is függ hajszínüktől. A világosszőke hajszálak vastagsága 0,05 mm, míg a sötét hajszálak akár 0,2 mm vastagak is lehetnek.

A haj szerkezete

A hajunk 97%-át keratin, 3%-át víz alkotja. A keratin egy rendkívül erős fehérje, melynek építőkövei az aminosavak.

A hajat hosszában vizsgálva 3 részt különíthetünk el. A látható hajszálat, a hajgyökeret és a hajhagymát.

Amikor a hajszál keresztmetszetét vizsgáljuk, szintén 3 részt különíthetünk el:
1. Kívül található a külső hámréteg, amit, egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotnak. A lemezkéket faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A haj fényessége ettől a rétegtől függ. Hajunk fényes és selymes lesz, amennyiben ezek a lemezkék szabályosan fedik egymást. Amint ezek a lemezkék megsérülnek, hajunk szárazzá, fénytelenné és töredezetté válik.

2. Ezt követi a középső hajkéreg, ami keratin szálakból épül fel. A középső hajkéreg felel a haj rugalmasságáért és erősségéért. Ebben a rétegben találhatóak a hajszínért felelős melanin pigmentek is.

3. Ez után már a belső hajbél található, melynek feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső hámréteget, átjárást biztosítva egyes anyagok és a levegő részére.

A hajszál élete

hajnövekedési ciklus

A hajunk meghatározott növekedési ciklus szerint keletkezik, hullik ki és nő újra. Naponta 80-100 hajszálunk hullik ki, ezek helyett újak nőnek. Optimális körülmények között ez a ciklikus, természetes folyamat egész életünk során fennmarad.

1. Növekedési (anagén) fázis: A haj életciklusában a leghosszabb szakasz, ami nagyjából 3-6 évig tart. Ekkor keletkezik, és nő a hajszál. Egészséges körülmények között a hajszálaink 85%-a ebben a szakaszban van.

2. Átmeneti (katagén) fázis: A haj életciklusában mindössze 2-3 hétig tartó átmeneti állapot, ilyenkor a hajhagyma nem kap több tápanyagot és a hajszál növekedése leáll.

3. Nyugalmi (telogén) fázis: A 2-4 hónapig tartó nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A nyugalmi fázis végén a hajgyökér és az új hajhagyma aktivizálódik és új hajszál növesztésébe kezd, ez az új hajszál pedig kitolja a régi hajszálat helyéről.

A Tricovel® tabletta étrend-kiegészítő. Nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására, megelőzésére. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Próbáld ki a Tricovelt®!

Próbáld ki, Olaszországnak már bevált...

Keresd a Tricovel®-t a patikákban, vagy rendeld meg online!
Vásárlás már 5.809 -tól elérhető
A Tricovel® tabletta étrend-kiegészítő. Nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására, megelőzésére.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.